Poštovani posetioci sajta, ukoliko imate nekih problema ili dilema oko uređenja vašeg stambenog, poslovnog i drugog prostora, možete nam se obratiti da Vam pomognemo u njihovom razrešavanju.

U prilogu (desno) dati su neki primeri saveta našeg arhitekte.

Kako bi odgovor na vaše pitanje bio što tačniji, potrebno je da pošaljete tačne mere vašeg prostora, sa svim dimenzijama i pozicijama zidova, vrata i prozora, zatim na kom mestu se nalaze instalacioni izvodi za vodu i struju, kao i broj ukućana, njihove potrebe itd.

VAŠA PITANJA I SKICE PROSTORA MOŽETE POSLATI NA: e-mail: majas@teamnet.co.yu ili goldenhat@eunet.rs
fax: 021/6413-554

ODGOVOR U VIDU TEKSTUALNOG OBRAZLOŽENJA I ODGOVARAJUĆIH CRTEŽA DOBIJATE U ROKU OD 7 DANA.

CENA:1200 din + poštarina(PLAĆANJE POUZEĆEM)

SAVETI ARHITEKTE

STAN UREĐEN ZA TRI OSOBE

Živim u Novom Sadu, sama u jednosobnom stanu. Stan je lep i komforan i u njemu imam sve što mi omogućava udobnost. Sada sam u dilemi zbog jednog problema. Moja mlađa sestra, koja je ostala udovica i ima mladu ćerku želi da se preseli iz Beograda u Novi Sad gde bi devojka studirala. Ja sam ih pozvala kod mene da stanujemo zajedno jer mi je dosadila samoća. One su pristale, a ja sam se zabrinula da li ćemo sve tri moći da budemo zadovoljne u ovako malom stanu? Kako da ga uredimo da nam bude što bolje? Svetlana, penzionerka

U ovakvoj situaciji biće korisno da se od veće niše napravi mala zasebna soba. U ovoj sobi, pored kreveta ima mesta još za manju komodu, mali orman i policu. Iako sasvim mala, soba će korisno poslužiti za nesmetani odmor i zasebnost ukućana. U centralnom delu sobe dva ležaja čine bogatu ugaonu garnituru. Ispred nje se nalazi manji čajni sto. Kod prozora je udobna duboka fotelja i pored nje stojeća svetiljka. Svi elementi za sedenje su orijentisani prema televizoru koji stoji na posebnom pokretnom postolju i može se okrenuti i prema trpezariji. Prostor za ručavanje takođe u ovom slučaju služi i za učenje, rad, druženje. Ko će od ukućana biti u maloj sobi zavisi od mnogih faktora. Najbolje da u njoj bude devojka jer joj je potreban mir za učenje a sestre će deliti zajedničku sobu.

 

 

UREĐENJE KUHINJE

Molim vas da mi pomognete oko najboljeg rešenja kuhinje. Kako da rasporedim elemente da dobijem i prostor za odlaganje jer nemam ostavu i gde da smestim frižider, šporet i sudoperu?

U predloženom rešenju, prostor ispod prozora je iskorišćen za smeštaj ugradne sudopere pored koje se može smestiti i ugradna mašina za sudove. Kuhinja prati oblik osnove i ima ugaonu formu. Predlažem da se u udubljenje na krajnjoj levoj strani iskoristi za smeštaj frižidera a odmah do njega bi mogao doći jedan visoki elemenat sa više plićih i dubljih fioka koji bi zamenio ostavu. U nastavku treba rasporediti elemente tako da se dobije dovoljno prostora za odlaganje sudova, aparata. Predlažem da se postavi ugradna rerna i ploča jer se time dobija više radnog prostora. Donji elementi su visine 85 cm (standardno) a po želji i potreba- ma mogu ići i do 90 cm. Gornji elementi su standardne visine 90 cm ali u ovoj varijanti predlažem nešto modernije i niže elemente od 40 cm (sa staklenim vratima) i 60 cm (puna vrata). Korpuse treba praviti od što jeftinijeg univera (belo ili bukva) jer se on praktično od vrata ni ne vidi a frontovi bi se trebali raditi od kvalitetnijih materijala kao što su puno drvo ili bojeni medijapan, mada bi bilo sasvim uredu da se i oni prave od univera zato što je zahvalan za održavanje.